20 Temmuz 2015 Pazartesi

Bayramla Minik bir Mola

Merhabalar,
Telaşı çok önceden başlamış olsa da, beklenilen bayram sonunda geldi ve bitti. Dolayısıyla da staj maceramıza minik bir ara vermek zorunda kaldık. Tayfanın yarısı da bu minik arayı fırsat bilip doğruca memleketlerine kaçtılar tabii :) Yarın itibariyle aynı tempoda, bu sefer daha dingin zihinlerle devam edeceğiz kaldığımız yerden.

Geçtiğimiz haftanın ise sadece ilk üç gününü kullanabildik ama yine dolu doluydu o üç gün. Her gün en az bir tane farklı konu üzerinde çalışıp  Python kodları yazmayı deniyorduk. Bu hafta yazdığımız ilk kodda verilen bir DNA dizisini tarayarak onun içindeki istenilen uzunluktaki motifleri sayılarına göre olasılık olarak belirleyen bir kod yazdık. Sonrasındaysa bu koddaki tekrarlayan dizilerden kurtulmak için kurallı ifadelerden (regular expression) yararlandık. Sonraki kodumuzda ise o gün işlediğimiz normal dağılım konusunu ele alıp zar atışlarını inceledik. Normalde bir zar üzerindeki her sayının zar atışında gelme ihtimali birbirine eşittir. Ancak birden fazla zar, birden çok kere atıldığında ve bunların aritmetik ortalaması alındığında ortaya normal dağılım grafiği çıkıyordu. Biz de bunu hep birlikte yazdığımız kodla kanıtlamaya çalıştık. Son olarak da ilk gün yazdığımız motif kodumuza tekrar dönüp istenilen aralıktaki uzunluğa sahip tüm motifleri bir liste olarak vermesini sağladık.


Kodlar dışında elbette yine sunumlarla kitap anlatımları da haftanın vazgeçilmezlerinden. Ancak pizza ve film günü de bu çalışma temposuna harika bir sos oluyor. Bu haftanın filmi "The Grey" bir uçak kazasının ardından çok soğuk bir iklimde hayatta kalmaya çalışan kazazedeleri anlatıyordu. Elbette yalnız değildiler. Onları gözlerine kestiren kocaman bir kurt sürüsü de bu hayatta kalma işini çok zorlaştırıyordu. Eğer sonunda vahşi doğanın mı yoksa teknolojimiz olmadan zavallı hale gelen biz insanların mı kazandığını merak ediyorsanız, buyurun izleyin :)

Bu haftalık da bu kadar,
Sevgiyle ve bilgiyle kalın, hoşça kalın. 

H. Cansu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder